Dansk Backpacker

Erfaringer, budget og rute (Borneo)

Ruten
Vi startede i Singapore, hvor vi brugte én dag. Derefter fløj vi til Sabah-regionen på Borneo, hvor vi rejste rundt i 14 dage, inden vi sluttede i Kuala Lumpur

Vores rute lød således:

Singapore – Kota Kinabalu – Mt. Kinabalu – Sandakan – Kinabatangan River – Semporna – Mabul – Tawau

Da denne tur primært drejede sig om Borneo (med Singapore og Kuala Lumpur som bonus), vil denne side primært indeholde vores erfaringer med Borneo.

I Singapore havde vi kun én helt dag, hvilket var helt fint til at se selve byen. Vi ville dog gerne have haft en dag mere for at se Singapores yderst berømte zoologiske have, men to dage er mere end rigeligt. Det er meget overraskende hvor ren byen faktisk er. Byen har mange såkaldte “food stall”-markeder, hvor man kan få billig mad. Der er så mange muligheder og varianter, at man kan spise noget forskelligt i et år uden at får det samme, og det koster ikke ret meget.

14 dage på Borneo i Sabah-regionen var helt perfekt for at os til at se de større attraktioner. Der findes mange attraktioner i regionen, som vi ikke fik set, men vi føler, at vi kom godt omkring. Lad det være sagt med det samme. Vores 14 dage på Borneo rangerer helt sikkert i toppen af vores bedste rejseoplevelser som helhed. Hvis man ser på kortet, så fylder Sabah ikke ret meget. Vi satser stærkt på at vende tilbage en dag, for at se mere af den malaysiske del af Borneo og måske oveni købet den indonesiske del.

Vi startede i Kota Kinabalu, hvor vi lejede en scooter til at køre byen tynd på. Der er et rimelig cool nattemarked, et par moskeer og nogle udsigtspunkter, så et par dage her, er mere end rigeligt.

Mange tager til Borneo for at bestige Mt. Kinabalu. Det var også vores intention. Problemet var dog, at vi var på Borneo lige før regntiden startede, så der var usædvanligt tåget. Dette resulterede i, at ingen kunne komme op på toppen. Vi gjorde heldigvis ikke forsøget, da vi i så fald havde spildt mindst én dag yderligere. Der var dog usædvanlig flot.

Sandakan brugte vi som udgangspunkt for for en tur med den berømte Uncle Tan og Sepilok Orangutan Center. Meget kan siges om Sepilok, og det er forskelligt, hvor mange orangutaner, der viser sig. Vi var blandt de heldige, som så en 11-12 stykker. Andre dage er der måske kun to stk. Vores erfaring er, at det er lidt hit and miss med Sepilok, men deres arbejde er virkelig prisværdigt.

Uncle Tan holder til ved Kinabatangan-floden, og er noget af en oplevelse. De gør meget ud af at få folk til at forstå, at det ikke er Hilton, som der overnattes på. Der bliver sørget godt for en, og man får en relativ god mad. Standard-turen er tre dage og to nætter, og er virkelig billig. Hvis man ikke er kræsen, og man gerne vil se meget af Borneos dyreliv, så er Uncle Tan virkelig anbefalelsesværdigt. Vi så både vilde orangutaner, krokodiller, næseaber, gibbonaber osv. Desværre kommer man også til at se, at store dele af junglen er fældet, og at dyrene faktisk ikke har ret meget plads at leve på mere. Vi ved, at mange er bekymret omkring skadedyr ved sådan en tur. I selve campen er der mange nysgerrige aber, som både kan være underholdende men også belastende. Det var de eneste “skadedyr” vi så, og altså hverken slanger, rotter eller andet af den slags.

Vi afsluttede vores tur på Borneo med snorkling og overnatning på øen Mabul med udgangspunkt fra Semporna. Vi havde på dette tidspunkt ikke dykkercertifikat, så vi måtte nøjes med at snorkle. Mabul og øerne omkring var da også flotte, men af samme årsag havde vi fravalgt at tage turen til det ellers verdenskendte Sipadan. Vi fik dog tilbuddet senere, på afbud, med firmaet Uncle Chang, ikke at forveksle med Uncle Tan. Vi endte med at gøre det, og det er suverænt den bedste snorkling vi har haft, hvilket også omfatter ture på bl.a. Great Barrier Reef. Der var bl.a. masser af havskildpadder. Det bedste råd er, hvis I får muligheden for at tage til Sipadan, så gør det. Det er awesome.

Kuala Lumpur er ikke lige så atmosfærisk som Singapore. Dog er der selvfølgelig Petronas Twin Towers, som ikke må misses. Maden er også god og billig her. Det kan anbefales at bo i China Town, da bydelen bliver levende efter mørkets frembrud.

Økonomi
Generelt betragtes Borneo som en dyr destination. Mad, transport og overnatninger koster nogenlunde det samme, som i resten af regionen. Det som koster, er alle attraktionerne. Et forsigtigt skøn vil være ca. 200 kr. pr. person på backpackerniveau ekskl. de store attraktioner som Sipadan, toppen af Mt. Kinabalu, Danum Valley eller Maliau , som virkelig koster.

Sæson
Vi rejste som sagt lige inden monsunen i november måned, hvilket var fint. Der kom nogle kæmpe skyld, men generelt var det fint. Der er ikke mange turister, hvilket kom os til gode. Vi var seks afsted hos Uncle Tan, hvor der var plads til 50, og vi kom til Sipadan med én dags varsel, hvor det anbefales, at man booker mindst én måned i forvejen, og gerne længere til i højsæsonen.

Sikkerhed
I øjeblikket fraråder udenrigsministeriet alle unødvendige rejser til det østlige Sabah, hvilket indebærer ruten fra Lahad Datu til Semporna og altså også Sipadan. Vi fik at vide, at vi skulle være forsigtige i Lahad Datu. Vi følte os helt sikre i Semporna og der er militærposter på Sipadan for at undgå, at turister bliver kidnappet. Vi oplevede på ingen måde noget, som vi følte usikkert i disse områder, men tiderne kan selvfølgelig have skiftet, siden vi var der. Vi kan selvfølgelig derfor ikke sige, at det er 100 % uden risiko.

Links
Udenrigsministeriet: http://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/rejsevejledninger/malaysia/

Uncle Tan Wildlife Adventures: http://www.uncletan.com/

Uncle Chang: http://www.ucsipadan.com/