Dansk Backpacker

Bus, leje eller køb af bil i Australien

Skal jeg med bussen rundt, eller skal jeg købe eller leje en bil i Australien?

Det er et spørgsmål, vi ofte har fået. Svaret afhænger af mange faktorer som budget, varighed af rejsen, hvor mange du rejser med, årstiden osv. Herunder beskriver vi fordelene og ulemperne ved de tre transportmuligheder i Australien.

Bus
Normalt vil det være billigst at komme rundt med Greyhound-busserne, som kører mellem de populære destinationer dagligt. Ulempen er, at fleksibiliteten bliver minimeret, da det bliver vanskeligere at besøge f.eks. alle de fede nationalparker, da bussen ikke kører her. Derudover er du tvunget til at sove på hostels eller lignende. Denne løsning passer bedst til yngre personer, der er i Australien i op til par måneder. Vi mødte dog adskillige på working holiday, som også brugte Greyhound-busserne. Det er dog oftest personer, der rejser alene, da det er nemmest at møde andre ligesindede på denne måde.

Greyhound Australia Scania Irizar Century

 

Billeje
Billeje ses ofte ved personer, der rejser mindst to sammen. Det egner sig bedst til personer, der rejser mellem 0 til 3 måneder i Australien. Det er sjældent at personer på working holiday lejer en bil i hele perioden i Australien, da det er den dyreste løsning. Der kan ofte dog opnås rabatter, ved at leje en bil i længere tid

Den største fordel ved billeje kontra Greyhound-busserne er absolut fleksibiliteten. Du kan kører derhen, du vil. Derudover kan man sove på campingpladser, nationalparker eller andre steder (nogen gange gratis). Herved kan der spares penge på overnatninger. En fordel er også, at hvis bilen går i stykker, vil udlejeren oftest sørge for en erstatnings-bil hurtigst muligt.

Herunder ses et eksempel på en typisk udlejningsbil til to personer. Der findes mange forskellige udlejningsfirmaer, som har designet biler specielt til backpackere. Mange har et lille mini-køkken med en lille kølerboks, der kan sættes til cigarettænderen. Om natten kan sæderne lægges ned, og bliver til en send.

Jucy-Crib-300x220

Egen bil
Ved køb af egen bil bør man være minimum 3 mdr. i Australien og være yderst fleksibel. Der bør sættes mellem 7 til 14 dage af til køb af bilen samt min. 14 dage til at sælge den igen. Den største fordel er den ultimative frihed, som vil være billigere i det lange løb end lejebilen, men du er selv ansvarlig for vedligeholdelsen/reparationer af bilen. De mest normale bilermærker, som backpackere køber, er Holden og Ford (stationcar). Hvis en van ønskes, er Toyota eller Mitsubishi det mest normale. Herunder ses vores bil.

Ford FalconVores bil var en Ford Falcon stationcar, hvor bagsæderne kunne lægges ned. Her havde vi en madras, hvor vi sov rigtig mange nætter i løbet af vores 9 mdr. i Australien. Vi kiggede ikke på ret mange biler, hvilket, vi burde havde gjort mere grundigt. Det er meget vigtigt, at bilen checkes inden købet, så man er sikker på, at alt er i orden. Der findes masser af brugtbilforhandlere. Derudover findes der, i alle store byer, et område, hvor backpackere sælger deres biler.

Vigtigste erfaringer ved køb af egen bil
I Australien skal en bil synes hvert år. Denne synstest skal sidde synlig i sideruden, og indeholder dato for, hvornår bilen senest skal synes igen. Da backpackere køber brugte biler, kan det godt blive lidt af en hovedpine. Hvis man finder en bil, som er billig men snart skal synes, så er sandsynligheden for, at der er noget galt ret stor. Hvis man derimod kan finde en bil, der lige er blevet synet til en god pris, vil det være langt at foretrække. Hvis man selv kan få sin bil igennem synes, inden den sælges, vil værdien også automatisk stige.

Hver stat har sin egen nummerplade og sin egen test for at få bilen igennem syn. Det er så absolut nemmest at få bilen igennem syn i den stat, hvor bilens nummerplader er fra.