Dansk Backpacker

Templer, gadekøkkener, kultur og en vulkan…. tror vi nok…

Vi stod op kl 3 om natten, da vi havde en lang rejsedag foran os. Vi skulle nå et morgenfly til Jakarta for at komme videre til Yogyakarta; Indonesiens kulturelle hovedstad – en relativ lille by med 400.000 indbyggere. Her skulle vi være de efterfølgende fire dage. Det var en lang dag, og lufthavnene var ikke blandt de mest effektive, vi har været i for at sige det mildt.

Vi ankom til Yogyakarta ud på eftermiddagen og fandt et sted at sove. Byen var nærmest lige så frygtelig trafikkeret som Medan, men vi kunne nu alligevel bedre lide det her, da Yogyakarta er noget mere hyggelig. Java er den mest tæt befolkede ø i Indonesien, så vi har virkelig set, hvilke problemer overbefolkning kan medføre. Befolkningen er dog rare og glade.

Vi vidste, at vi skulle ud og se solopgangen ved Borobodur en af dagene. Vi tænkte, at vi lige så godt kunne stå tidligt op dagen efter, nu når vi allerede var vant til det, så det gjorde vi. Borobodur er verdens største buddhistiske tempelkompleks, og er ca. 1100 år gammel. Det er lidt et mirakel, at det stadig er der, da der har været masser af jordskælv og vulkanudbrud i området gennem tiden – senest i december var den nærliggende Merapi-vulkan i udbrud, hvilket resulterede i et flere cm tykt askelag på Borobodur.

Vi fik ingen solopgang, da der var ret tåget. Vi fik til gengæld ro ved komplekset, hvilket var ret dejligt. Borobodur er nemlig den mest besøgte attraktion i Indonesien,  så om eftermiddagen vrimler det med skoleklasser og turister. Vi var derfor glade for vores valg på trods af den manglende sol. Selve Borobodur var kæmpestor og ret svær at tage billeder af, men vi fik en rigtig god oplevelse og gode indtryk af stedet.

Senere på dagen gik turen til den anden side af byen, hvor Sydøstasiens største hinduistiske templer ligger med det mundrette navn Prambanan. Vi blev ligeledes imponeret af disse templer, der på afstand mindede om Angkor Wat i Cambodia. Det der gjorde mest indtryk på os, var dog ikke templerne. Til gengæld var området proppet med skoleklasser, hvor alle børnene var yderst interesseret i at få billeder sammen med os. Det var ret ekstremt, og vi poserede nærmest konstant i to timer sammen med børnene, som åbenbart sjældent så hvide mennesker. Vi fik selvfølgelig også sørget for at udforske templerne lidt.

Godt tempeltrætte kom vi tilbage til vores hostel, som lå tæt på den berømte Malioboro-gade, som er der hvor der er mest liv i byen. Gaden er proppet med små gadekøkkener, hvilket vi altid elsker, da vi kan gå fra sted til sted, og spise masser af lokal mad til ingen penge.

Vi fik endelig mulighed for at sove lidt længere, end til kl 3. Dagen brugte vi på at udforske Yogyakartas attraktioner, hvor vi så sultanens palads og det såkaldte water palace. Vi interesserer os vitterligt ikke ret meget for sådanne attraktioner, som minder mest om et museum, men det var nu udmærket, og vi lærte en helt del om Indonesiens historie.

Vores sidste dag i Yogyakarta brugte vi på en tur ud til vulkanen Merapi, der betegnes som en af verdens farligste vulkaner pga. befolkningstætheden. Vulkanen gik sidst for alvor i udbrud i 2010. Regeringen forsøgte at få folk til at forlade området den gang. Mange mennesker nægtede dog, da de mente, at regeringen ville tage deres huse fra dem. Det endte så med, at Merapi tog dem istedet for.

Siden udbruddet har de lavet ture op til vulkanen, hvor man virkelig kan se dens ødelæggelser. Vejene var så dårlige nu, at det kun var muligt at køre derop i jeep. Vi bryder os egentlig ikke om katastrofe-turisme, hvor attraktionen er masseødelæggelse. Vi blev dog opfordret til at gøre det, da pengene ville gå tilbage til lokalsamfundet,  og at de pga udbruddet i 2010, fik deres primære indkomst fra turisme, og at de fleste nu levede bedre end tidligere.

Vi fik dog desværre ikke vulkanen at se, da skyerne havde samlet sig omkring den. Vi måtte derfor nøjes med at se den på billeder, og så ellers se de store mængder størknet lava, som dækkede hele området. Vi havde en ganske udmærket tur, men vi håber at være lidt heldigere, når vores trek på Rinjani-vulkanen starter efterfølgende dage.

De ubehandlede billeder til dette indlæg ses her: http://www.danskbackpacker.dk/yogyakarta-galleri/