Dansk Backpacker

Rejsebureau vs gør-det-selv

En af de diskussioner som vi oftest hører, og har taget stilling til mange gange som backpacer, er diskussionen om Rejsebureau vs gør-det-selv. Der er uendelige mange meninger om, hvad den rigtige kombination er. På denne side beskriver vi fordelene og ulemperne ved begge rejseformer set fra vores synspunkt.Hvorfor vælge rejsebureau?
En rejsekonsulent kan bidrage med viden omkring destinationer, som man ikke selv besidder. De arbejder trods alt med rejser hver dag. Derudover laver de planlægnings-arbejdet for én inkl. de fly- og programønsker, som man ønsker. Der kan dermed spares en del tid ved at vælge et rejsebureau, og de kan arrangere lige så meget eller lige så lidt, som man ønsker.

Den vigtigste fordel er dog beskyttelsen for uforudsete hændelser, som rejsebureauet kan hjælpe med. Hvis der bookes både flybilletter og en overnatning (eller en anden væsentlig del af rejsen) via rejsebureauet, er det tale om en pakkerejse. Hvis der opstår problemer på rejsen (med de produkter som rejsebureauet har solgt), er det deres ansvar at afhjælpe problemet. Dvs at selvom en askesky aflyser ens flyvninger, så er det rejsebureauets ansvar at sørge for hjemrejsen og logi, indtil hjemrejsen kan finde sted.

Hvis rejsen er en længere rundrejse med flere flyvninger, kan rejsebureaet ofte lave sammenhængende billetter, som er billigere og bedre end online søgemaskiner kan – også selvom rejsebureauet tager et gebyr for besværet.

travel-forretningsrejser

Hvorfor ikke vælge et rejsebureau?
Stort set alle der rejser som backpacker er budget-orienteret, og vil spare så mange penge som muligt. Da rejsebureauer er en servicevirksomhed, kan det ikke være en stor overraskelse, at de tager sig betalt for deres service. Det er som regel billigere at købe simple flyrejser online via søgemaskiner som Momondo eller Kayak end via et fysisk rejsebureau, men så følger servicen heller ikke med.

Hvis man selv køber flybilletterne online, så gælder pakkerejseloven heller ikke, og forbrugerbeskyttelsen er dermed ikke lige så stor, som hvis der købes igennem et rejsebureau.

Fleksibilitet er en andet begreb som backpackeren har brug for. Som regel vil man opleve en større frihed på rejsen ved at arrangere det hele selv, således at rejsen ikke er planlagt fra a til z.

kuffert

 

Backpackerens rejsefilosofi
Friheden til at gøre hvad man vil, er alfa og omega, for en god rejse, i vores øjne. Glæden ved at rejse er, at komme ud og opleve andre kultere, der er forskellige fra vores egen, og samtidig blive udfordret. Hvordan det gøres, er meget forskelligt. Nogle mennesker føler først, at de bliver udfordret og mærker verden ved f.eks. at trekke ved Mount Everest. Disse personer er typisk en backpacker-type, som ikke nødvendigvis behøver at booke meget hjemmefra, og som vil føle sig helt tryg ved det valg.

Ved andre mennesker skal der ikke ret meget til, før de føler, at de bliver skubbet ud over kanten. Ved nogle er det udfordring nok, selv at skulle finde rundt i lufthavnene og lande et helt fremmed sted. Disse personer vil klart være mest tryg ved at have det meste organiseret, og er ikke en typisk backpacker-type.

For os er det meget væsentligt at man kommer ind under huden på det land, som man nu engang besøger. Det er vores påstand, at man sagtens kan rejse til et land, uden rigtig at være der. Man kan f.eks. flyve til et hvilket som helst land, blive hentet i lufthavnen, kørt til Hilton, som ser ens ud i alle lande med klassisk morgenbuffet med english breakfast. Man kan blive hentet i turistbus og blive kørt på sightseeing og fragtet tilbage til det 5-stjernede hotel og “sikkerhed”. Når ferien så er slut, bliver man kørt direkte til lufthavnen igen.

Denne rejseform passer selvfølgelig til nogle mennesker, og det er helt fint. Det er dog vores opfattelse, at man ikke oplever landet på samme måde som en backpacker, der hellere vil spise på det lokale gadekøkken end på Michelin-restaurent. Hellere sove på et guesthouse end på Hilton, fordi det føles for fint. Vil hellere bruge offentlig transport med de lokale fremfor turistbussen.
Hvordan rejser vi?
Vi har prøvet at rejse med alt arrangeret af et rejsebureau, og vi har prøvet at arrangere alt selv. Vi har oplevet fordelene ved at rejsebureauet skulle hjælpe os på destinationen, da det gik galt, men vi har også prøvet at stå med skægget i postkassen, fordi vi havde arrangeret alt selv. Vi har fundet den formel, som vi synes, virker for os.

Vi booker nu altid udrejse- og hjemrejsebilletter via et rejsebureau. Samtidig booker vi et par overnatninger samt nogle oplevelser, hvis det er besværligt at klare på egen hånd, eller hvis vi er knap så fleksible. Hvis vi har lang tid, booker vi ikke så meget, men jo kortere tid vi har, desto mere booker vi, fordi vi ikke vil risikere at gå glip af oplevelser pga. for lidt tid. Vi booker altid noget hjemmefra, men altså ikke så meget, at det går ud over vores frihed til at ændre planer på destinationen.

Backpackers01